Bisonspoor 237
3605JM Maarssen
030-3200387
info@fysiopourier.nl

Niet vergeten:

  • uw verzekeringsgegevens (verzekeringspas)
  • een identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort, identiteitskaart)
  • verwijzing (alleen nodig bij verwijzing door huisarts of specialist)
  • een handdoek

Wanneer ontstaat oedeem?

De stoornis in het lymfesysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een trauma, operatie of van bestraling. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie, genetische aanleg of een ongeval. 

Wat doet de Oedeemtherapeut?

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de therapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Bij lymfedrainage stimuleert de therapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Verder kunnen er ook oedeem- en fibrosegrepen toegepast worden. Dit zijn speciale handgrepen waarmee de therapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelt. Met oedeemgrepen leidt de therapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de therapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfevaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning.
De therapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten bevorderen. Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.

Uw therapeut geeft graag nader advies.

Welk resultaat kunt u verwachten?

Door de vochtafvoer vermindert de druk in de weefsels. Het strakke gevoel verminderd of verdwijnt, u kunt weer beter bewegen en eventuele pijn vermindert of verdwijnt ook. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van een wond.

Vergoeding?

Oedeemtherapie valt onder een chronische codering. De therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de eerste 20 behandelingen. Vanaf de 21ste behandeling wordt oedeemtherapie uit het basispakket vergoed. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.